Η Πάρος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων.

Ο τουρισμός δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται το νησί.

Η Πάρος είναι, επίσης, γνωστή για την αγροτική της καλλιέργεια και ιδιαίτερα για τα αμπέλια και το λάδι της.

Για αυτόν τον λόγο, στο νησί δρουν επιχειρήσεις που  αξιοποιούν τα αγαθά του εδάφους της Πάρου, όπως οινοποιεία για να παράγουν κρασί ή αγροκτήματα τα οποία παράγουν διάφορα προϊόντα.

Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί δύο επιχειρήσεις που κάνουν γνωστή την Πάρο μέσω των καλλιεργειών τους και αξίζει να τις επισκεφτούμε:

ΚΑΜΑΡΑΝΘΟΣ |ENA ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΑΡΙΑΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ

Στο χωριό ΚΑΜΑΡΙ της ΠΑΡΟΥ, μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το γραφικό λιμανάκι της Αλυκής, επισκεφθείτε το ΚΑΜΑΡΑΝΘΟ. Ένα βιολογικό αγρόκτημα 23 στρεμμάτων (σχεδιασμένο με βάση τις αρχές της περμακουλτούρας) που συγκεντρώνει τον φυτικό πλούτο της Πάρου και ευρύτερα του Κυκλαδικού περιβάλλοντος.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει γνωριμία με τις καλλιέργειες των  ελιών, ροδιών, συκιών, αμυγδαλιών, τις καλλιέργειες των πολλών αρωματικών φυτών που συγκροτούν τον πλούτο της Πάρου και το αμπέλι.

Οι επισκέπτες του ΚΑΜΑΡΑΝΘΟΥ μπορούν να απολαύσουν την Παριανή φύση στο κιόσκι του αγροκτήματος και να γευτούν το εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο και τη Σούμα διπλής απόσταξης  που παράγονται, με τη συνοδεία σπιτικών εδεσμάτων. Μπορούν επίσης, εφόσον επιθυμούν, να προμηθευτούν προϊόντα του αγροκτήματος

Διάρκεια επίσκεψης: 2 ώρες, κατόπιν συνεννόησης

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΩΡΑΪΤΗ

Το οινοποιείο της οικογένειας Μωραΐτη βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου, δίπλα στην παραλία των Αγίων Αναργύρων. Ξεκίνησε το 1910 από τον Μανώλη Μωραΐτη. Καλλιεργούσε τα δικά του αμπέλια, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε και οινοποιούσε σταφύλια από διαλεχτά αμπελοτόπια του νησιού.

Σήμερα η 4η γενιά της οικογένειας καλλιεργεί στον ιδιόκτητο αμπελώνα 100 στρεμμάτων γνωστές και σπάνιες γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Συνδυάζει την μακρόχρονη παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία και παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά αναδεικνύοντας το μοναδικό terroir της Πάρου.

Οι επισκέπτες του μπορούν να κάνουν δοκιμές των κρασιών στην αίθουσα των γευσιγνωσιών και να ξεναγηθούν όχι μόνον στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής, στο μικρό μουσείο με τα παλιά συστήματα οινοποίησης , τις παλιές φωτογραφίες αλλά και να περιπλανηθούν  στην κάβα παλαίωσης των εμφιαλωμένων κρασιών και στα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια.

Διάρκεια επίσκεψης: 2 ώρες, κατόπιν συνεννόησης

Moraitis-Winery
0P3A2693 (Large)
oinopoieio-moraitis-paros-_MG_7242-823x549

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την Πολιτική Cookies.